Tény: A 25 év alatti munkavállalók 2022. január 1-től az SZJA fizetése alól mentesek lesznek.

Mit jelent ez a valóságban?

Nézzünk egy példát. Az átlagkereset – a KSH szerint 2021. februárjában – bruttó 414.400 Ft volt.

Ebből most egy 25 év alatti alkalmazott hazavitt 275.310 Ft-ot. Abban az esetben, ha pályakezdőnek számított, a munkáltatója részesülhetett összesen 16.930 Ft – szocho és szakképzési hozzájárulás -kedvezményben.

Az új törvény szerint ugyanebből a 414.400 Ft bruttó bérből 2022. januártól kezdődően ugyanez a 25 év alatti maifiatal alkalmazott – teljesen mindegy, hogy pályakezdőnek számít-e – a mostani 275.310 Ft helyett 337.410 Ft-ot vihet haza. Igen, erre a bruttó bérösszegre 62.100 Ft SZJA-t fizet meg jelen pillanatban egy munkáltató.

Eltöprengtem a magyar vállalkozói virtuson?!

Ezek az esetek sejlettek fel lelki szemeim előtt.

  1. típus: 1970-ből itt ragadt vállalkozó

„Óóóó, nem kell ezeknek ennyit fizetni, még a végén elbízzák magukat. Megbeszélem én azt velük, hogy látják, milyen nagy beruházások és fejlesztések kellenek ahhoz, hogy megmaradjon a munkahelyük…”

2022. januárjától a 25 év alatti munkavállalóinak csökkenti a bruttó bérét olyan mértékben, hogy a kapott SZJA kedvezmény hatására nagyjából annyit vigyen haza továbbra is az alkalmazottja, amit most is megkeres.

Egy szóval: EINSTAND.

2. típus: 1990-ből itt ragadt vállalkozó

„Figyelj már, Mátékám, van ez a kedvezmény, tudod biztosan hallottad, ezzel hülyíti a népet az a csaj, hogy is hívják tudod, az a családokért felelős, hogy kaptok SZJA kedvezményt. Na, beszéltem a könyvelővel, tudod a Marikával és ő is azt tanácsolta, hogy úgy járunk a legjobban, ha elosztjuk egymás között. Így legalább 20.000 Ft-tal többet fogsz hazavinni. Na, jól kitaláltuk, mi, hogyan legyen egy kicsit több pénz a zsebedben?!”

2022. januárjától a 25 év alatti munkavállalóinak nem csökkenti a bruttó bérét azonban az SZJA kedvezmény jelentős részét valamilyen furfangos módon megtartja.

Egy szóval: FIFTI-FIFTI (ami valójában inkább 70-30)

3. típus: A VÁLLALKOZÓ

„Nézzük át mit jelent pontosan neked és a cégnek ez az SZJA kedvezmény. Remélem okosan fogod felhasználni azt a 62.100 Ft-ot, amivel többet vihetsz most egy darabig haza”

Egy szóval: KORREKT!

NÉZZÜK ÁT VÁLLALKOZÓI SZEMMEL, hogyan sáfárkodhatsz ezzel a lehetősséggel.

Vegyél fel maifiatalt a cégedbe. Ne csak ezért! Ha ebben tanácstalan vagy, hogy miért és hogyan, készítettem erről egy kurzust, melyet ingyenesen elérsz ide kattintva

Nyilván nézzük meg abból a szempontból is ezt a lehetőséget, hogyan tudsz tisztességes előnyt kovácsolni a cégednek.

Véleményem szerint egy kezdő alkalmazott bére 250.000 Ft nettónál kellene, hogy kezdődjön. Próbaidő alatt legyen mondjuk ez 200.000 Ft.

A jelenlegi adózási szabályok szerint ehhez neked most bruttó 300.000 Ft-ra kell bejelentened, így a teljes bérköltséged 334.000 Ft-ra jön ki.

Az SZJA kedvezmény hatására ahhoz, hogy 200.000 Ft-ot hazavigyen a 25 év alatti alkalmazottad 2022. januárjában be kell jelentened 250.000 Ft bruttó bérrel és a bérköltséged 275.500 Ft lesz.

Ő mindkét esetben 200.000 Ft-ot visz haza, neked viszont 2022. januárjától „jobban megéri” őt alkalmazni.

A legfontosabb szempont viszont az, hogy ezzel a kedvezménnyel egy tisztességes bért tudsz fizetni egy maifiatalnak úgy, hogy nem te fizeted meg az árát, hanem az SZJA kedvezmény.

Azt javaslom, hogy lődd be a kezdő bérét nettó 250.000 Ft-ra már a próbaidő alatt! Tudod! Mindig mondom, hogy a piacon minőségi munkaerőhiány van, amit azt jelenti, hogy igazán jó alkalmazottból kevés van, ezért versenyezned kell értük. Egy nettó 250.000 Ft-os kezdő bérrel abszolút versenyképesnek számítasz.

Ez azt jelenti, hogy bruttó 300.000 Ft bérrel kell felvenned, ami számodra teljes bérköltségként 334.000 Ft-ot jelent. Neki pedig egy 250.000 Ft-os fizetést. Szerintem ez win-win.

És van ennek egy elég erősen elgondolkodtató aktualitása is! A törvény azt mondja, hogy a „2022. évet megelőző évre vonatkozó, de 2022. január 10-ét követően kifizetett bevétel adókötelezettségére alkalmazható”

Ez azt jelenti, hogy amennyiben Te meghatározol most 2021-re egy éves mondjuk teljesítmény alapú bónuszt, prémiumot, melyet 2022. január 10 – után fizetsz ki a maifiatal munkavállalóidnak, akkor arra az összegre is már vonatkozni fog az SZJA kedvezmény

Nekem ezzel már el is indult a fantáziám! Tudod, hogy az egyik alapelvem az, hogy a megtartásban jelentős szerepe van a halasztott kifizetésű bónuszoknak! A könyvemben egy egész fejezet erről szól!

Gondolj csak bele!!! Meg tudsz hirdetni az év hátralévő részére akár egy nettó 200.000 Ft kifizetésű prémiumot is – ami azért valljuk be, hogy elég masszív -, úgy, hogy neked ez mindösszesen 275.500 Ft-odba fog kerülni. A mostani lehetőségeid szerinti 334.000 Ft helyett. Azért ez elég sok lehetőséget rejt magában!!!

Maifiatalt foglalkoztatni a cégedben, az befektetés a jövőbe!

A legvisszafogottabb becslések szerint 280 ezer fiatalt érint, de olvasható a NAV közleményében 460 ezer fős adat is. Úgy, hogy a diákmunkásokat nem számolták ide, mert azzal együtt közel 1 millió az érintett korosztály!

Hivatkozásom a Dr. Semjén Zsolt, miniszterelnök-helyettes, Benyújtó és Novák Katalin, tárca nélküli miniszter (családokért felelős), Előadó Törvényjavaslata alapján készült, melynek címe: A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény, valamint az adózás rendjéről szóló 2017. évi CL. törvény módosításáról.

FONTOS! Hogy tájékozódj a részletekről, mert például

  • figyelembe kell venni, hogy más adókedvezményre jogosult-e az adott munkavállaló
  • addig a hónapig jár a kedvezmény, melyben a 25. életévét betöltötte
  • A kedvezmény az összevont adóalapba tartozó jövedelmek tekintetében érvényesíthető, azonban maximum a tárgyévet megelőző július hónapra a KSH által közzétett nemzetgazdasági szintű bruttó átlagkereset mértékéig. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy minden 25 év alattinak jár majd a kedvezmény, azonban maximum az átlagkereset mértékéig, az ezt meghaladó keresetre nem érvényes az szja-mentesség.
  • stb.

Felhívom a figyelmedet, hogy nem vagyok könyvelő (adótanácsadó stb). A bérszámfejtési adatokat a HR Portál Bérkalkulátor rovatából vettem. Tájékozódj, egyeztess a könyvelőddel, adótanácsadóddal!

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .