Van 8 perced? – kukkantottam be Tamás irodájába két interjú között.

Kinézve a monitor mögül egy sóhaj kíséretében igent mondott. De én ekkor már kezdetben óvatos, majd egyre határozottabb léptekkel sétáltam a design fotel felé, ami kicsit idegen volt ebben a rendkívül maszkulin, steril környezetben. Gondosan megtervezett enteriőr egy keménykezű főnöknek, amit nem laktak még be. Átvillant az agyamon, hogy lényegében ez különbözteti meg egy női és egy férfi vezető irodáját alapvetően. A nő előbb belakja, mint készen lenne. A férfi talán soha nem lakja be igazán.

Eközben Tamás felállt az íróasztala mögül és átült a velem szemben lévő fotelba.

Köszi! Akkor most hunyd be a szemed!
Rám néz azzal a tekintettel, hogy tudod, ugye, hogy csak fontos dolgokra van akár 1 percem is. Komolyan gondolod ezt most? Persze megkérdezni nem meri, mert már elnyertem a bizalmát az elmúlt 4 hónapban azokkal a toborzási kampányokkal, melyeket számukra nem remélt hatékonysággal és profizmussal vittem végig.

Szeretnélek elrepíteni téged 2030-ba, egy munkahelyre – folytatom teljes mértékben ignorálva az arcára kiült véleményét.

Jól hangzik. A mi cégünk 2030-as állapotába?! És maradhat inkább nyitva a szemem?

Azt most még nem tudom megmondani neked, hogy ez a Te céged lesz-e, mert ez alapvetően rajtad múlik. Akár lehet is…

Ez egy időutazás lesz? Egy fantázia világba?

A 8 perc, amit kértem, az a kérdéseid megbeszélése után indul!

Kezdhetjük! – adja meg magát

Képzelj el egy céget az iparágadban. A munkatársak létszáma 17 fő. Minden olyan tevékenységet, feladatkört, ami egyszerűen eldönthető, úgynevezett vagy-vagy döntésekből épül fel a mesterséges intelligencia, a számítógépek és robotok végzik. Természetesen azokban a tevékenységekben, melyek sematikusak, a tipikus tedd ide – tedd oda feladatok, szintén automatizált rendszerek dolgoznak.

Mit gondolsz a Te cégedben mennyi olyan feladat, folyamat van, amit egy fejlettebb mesterséges intelligencia el tud végezni az embereid helyett?!

Durva becsléssel?! Vannak olyan osztályok, amiket teljes mértékben automatizálhatnánk már most is, ha elérhető lenne a technológia.

Úgy érted árban, költségben nem elérhető számotokra most még, de egyébként már megléphető lenne?

Igen. De bízom benne, ahogyan terjed a technológia, úgy válik elérhetőbbé. Láttuk már ezt a folyamatot a számítógépeknél, a mobiltelefonoknál is.

Olyan feladatkör is van, ahol nagy része automatizálható a tevékenységnek, de az emberi faktor nem vehető ki?

Persze! Legalább a mostani létszámunknak a felére akkor is szükség lenne, ha a mostani tudásunk szerint automatizálnánk minden lehetséges tevékenységet.

Akkor legyen az, hogy a Te cégedet képzeljük most el ebben az időutazásban. Végig gondolva a mostani 47 fős létszámod munkaköreit 2030-ra ez átalakítható lesz 17 főre, meg a robotokra.

Mit gondolsz? Milyen érzeted van azzal kapcsolatban, hogy ugyanezt az árbevételt 17 emberrel is el tudnád érni?!

Figyelj, ez félelmetes! Mi lesz azzal a másik 30 emberrel?

Lesz munkájuk, abban biztos vagyok. Ha engem kérdezel, ez egy alaptalan félelem, hogy a gépek elveszik a lehetőségeinket!

Pedig az embereimben és bevallom őszintén bennem is ez egy nagyon is valós, hidegleléses félelem.

Egyrészt vezetőként azt a kompetenciádat soha nem fogja helyettesíteni a mesterséges intelligencia – legalábbis a mi jelenlegi életünkben kicsi az esélye -, hogy a legprofibb problémamegoldó vagy a cégedben. Amikor találkozol egy dilemmával, sok esetben álmatlanul forgolódsz éjszakánként. Nem problémád van, nem egy eldöntendő kérdés miatt nem alszol napokig, mert azt már betápláltuk egy számítógépbe és kiadta a választ, hanem dilemmád. Amit csak Te leszel képes feloldani.

Az ezekhez tartozó képességekkel kizárólag az emberek, Te és a 17 jövőbeni munkatársad fog rendelkezni.

Az egyik a kommunikáció. Az elmúlt egy évben elég jól felmérhetőek a hiánya okozta csapatszétesések és a megfelelő kommunikáció okozta összetartások.

Ebből ágazik el az együttműködés képessége. Egy közösség, legyen az gazdasági vagy családi együttműködve ezerszer sikeresebb, termelékenyebb, hatékonyabb, mint az egyén. Olyan kihívásokkal állunk szemben most és a jövőben is, melyeket egyedül képtelenség teljesíteni.

Az összetett, komplex problémák megoldásának a képessége mindig az arra hivatott emberek kezébe adja a gyeplőt, legyen az egy robot vagy egy emberi csoport, melyet ezzel a képességgel egy rendszerbe, egy folyamatba helyezel.

Kell beszélnem neked a kreativitásról, mint egyedi és megismételhetetlen emberi képességről?

Nem, nem szükséges – mondja halkan. Révedező tekintettel érzem, hogy már ott jár, abban a vállalkozásában, ahol megszabadulva minden sematikus munkafolyamattól a felszabadult idejében életre keltheti a kritikus gondolkodását, hogy feszegethesse vele a határokat, megkérdőjelezzen dolgokat, melynek köszönhetően mindennél hatékonyabban kísérletezhet és innoválhat. Lesz ideje és ereje a kockázatvállalásra, mert nem temeti el semmilyen mechanikus feladat.

Szerinted valóban van esély arra, hogy ugyanezt a szintet 2030-ban tudjuk majd hozni 17 munkatárssal?! A mostani létszámunknak szinte a harmadával?!

Esély helyett tervnek nevezném.

Jól hangzik, de ez még olyan messze van! 8 év…

Tudod mi az a két dolog, amit már most érdemes megtenned, ami alapja lesz annak, hogy ebbe az irányba fejlődjetek?!

Biztos baromi időigényes és sok pénzbe kerül – nevet egy jót, miközben látszik, hogy egyre inkább sajátjának érzi a gondolatot.

Nézőpont kérdése.

Az egyik, hogy kezdjük el kialakítani nálatok a hibrid munkarendet. Nem home office-ban, a dohányzóasztalnál törökülésben ülő emberekre gondolok, hanem a munka nem egy hely vagy idő gondolatiság bevezetésének megkezdésére.

Reméltem, hogy most nem ezzel jösz majd 😀

Nem tudok nem ezzel jönni, mert ez a jövő.

Megígértem, hogy szoktatom magam a gondolathoz.

Köszönöm!

Mi a másik?

A másik az az, hogy kompetencia-maximalizáló csapat felépítése felé kell haladnod a munkáltatói stratégiáddal.

Egyszer erről már beszéltünk, de mond el újra mit értesz ez alatt, pontosan?

Olyan tehetségekből álló csapatod kell legyen, ahol az iparágadban, a vállalkozásodban ideális összes kompetencia fellelhető. Egy sokszínű, diverz csapatot kell magad köré építened!

Ja igen, ezt akkor mondtad először, amikor nemmel szavaztam arra a jelöltre, aki szerinted nagyon kellene a cégbe, hogy maximalizálni tudjuk a kompetenciánkat a piacon.

Igen, akkor. Ez a legerősebb gátja egyébként a kompetencia-maximalizáló csapatok felépítésének. Sokszor nemmel szavaznak a vezetők számukra nem szimpatikus, ugyanakkor – hát azt kell, hogy mondjam -, hogy profizmus szempontjából elengedhetetlen tehetségekre.

Erről dumálunk máskor egy ugyanilyen 8 perceset?

Kopogtatok majd, ígérem!

Ezt az írást egy ügyfelem és egy Kürti Tamással készült interjú inspirálta, melyből idézek most egy gondolatot neked, tökéletes zárszónak.

Miközben jönnek a robotok, és egy csomó mindent meg fognak csinálni, amit eddig mi csináltunk, eközben sokkal értékesebbé válik az, ami igazán emberi. Hogy kíváncsiak tudunk lenni és bátrak, tudunk kritikusan gondolkodni, tudunk beszélgetni, együttműködni és komplex problémákat megoldani.