Miért vágysz arra, hogy embereid legyenek?

A közösség építés egy ősi ösztön.

A MIÉRTben erőteljesen különbözhetünk.

Nálad mi az alapvető motiváció?
Ha ezt felismered, megmenekülsz minden kudarctól és félelemtől a vezetővé válás rögös útján! Ígérem!

Az ember, az egy erőforrás.
Simán lehet, hogy TE “csak” azért veszel fel embereket a cégedbe, mert az üzleti modelled megköveteli, hogy legyen egy termelő, végrehajtó egységed. Szerintem ezzel az égegyadta világon semmi baj nincs.
A baj ott kezdődik, amikor egy pusztán üzleti alapokra építendő vállalkozás vezetőjét elkezdik megfertőzni azzal, “hogyan legyél igazán jó vezető”. Hiszen ő alapvetően nem vezető akar lenni. Egyszerűen az emberek erőforrásait kívánja “használni” a céljai érdekében. Ilyen esetekben mondom azt, hogy nem kell neked megtanulni smúzolni az embereiddel. (Bocs a szervezetfejlesztő guruktól a módszertanok leegyszerűsítéséért)
Egyszerűen csak legyél tisztességes. Találd meg hozzá a kulcsembereidet és működni fog.

Nem volt más választásom, vezető lettem.
A véletlen vezetővé váltam típus, akik köré azért épült csapat, organikusan, mert ez egy vállalkozás fejlődésének a rendje. Nem számolgatnak, nincsenek üzleti terveik erre, egyszerűen csak felvesznek egyet, majd még egyet, majd még egyet…
Motiválja őket, hogy megoszthassák számukra fontos emberekkel a vállalkozás mindennapjait, közösen hozzanak létre valamit másokkal, semmiképpen sem egyedül.
Közülük kerülnek ki legtöbben azok, akik nem értik, hogy miért lett egy korábban jófej emberükből végül fizetett ellenség.

Irányítanom kell, erre születtem.
Aztán ott vannak azok, akik egyszerűen irányítani szeretnek embereket, nem pedig végrehajtani feladatokat. Ösztönösen sokkal jobbak a stratégiában, a taktikában, mint a feladat megoldásban.
Isten őrizzen mindenkit egy pusztán irányításmániás s@ggfej főnöktől. Szóval csak legyél jó ember! Akkor is ha irányításmániás vagy! A szerencséd az, hogy a munkaképes emberek nagy százaléka valójában kifejezetten igényli, hogy irányítsák.

A siker mércéje, hogy van egy szuper csapatom.
Rajongok a VIP motivált vezetőkért, akiknek azért kell egy csapat, mert az menő, azzal ki lehet tűnni, valójában a siker fokmérője, amellett a financiális érv mellett, hogy minél nagyobb és jobb csapatod van, annál világraszólóbb bizniszt vagy képes építeni.
Ez tökéletes konstelláció úgy, ha a vezető megy előre kivont karddal és olyan kvalitásokat képes maga köré csoportosítani, akik önállóan dolgoznak a közös cél érdekében, ami csapattá kovácsolja őket. Valójában soha nem kell lelassítania, hátra néznie, mert az emberei követik. Ritka szerencsés csillagállás ez.
Nagy teher egy ilyen vezetőnek amikor valamiért nem működnek magától az emberei. Mert az aztán nem az ő terepe, hogy megszerelje őket… abba konkrétan belehalna.

Mentsünk meg jó pár embert azzal a tudással, melyet kaptunk.
Vannak akik egyszerűen segíteni szeretnének embereken, hogy lehetőséghez jussanak. Abból az “önző” érdekből indulnak neki ennek az útnak, hogy lehetőséget teremthessenek másoknak. Adhassanak, felemelhessenek, fejleszthessenek.
Itt a pofára esést azt szokta okozni, hogy amit mi óriási lehetőségnek élünk meg, azt egyáltalán nem biztos, hogy az is annak érzi, akinek adod. A meg akarlak menteni – de engem nem kell konstellációja.

És természetesen ezek mixe végeláthatatlan vezetővé válási motivációt ad ki.

Egy közös van bennük, sajnos.
Mindegyik típusnál a vezetői létben egy alkalommal egészen biztos;
vakvágányra fut, majd velőtrázó fémes sikítás kíséretében siklik ki a főnök-beosztott viszony.

Mert ugye ez a fajta csapatszervezés, vezetés valahogy adhoc módon történik meg a vállalkozás fejlődésével, az alapvető motivációd vezérelte módon, szinte organikusan.
Jó dolgot csinálsz, csatlakoznak hozzád az emberek. Te meg örülsz neki. Egy darabig.

Akármilyen vezetők, főnökök is vagyunk, az a nagyon nagy szerencsénk, hogy az embereink valahová tartozni akarás igénye ősi, mind a mai napig alapvető emberi szükségleteiket elégíti ki így.
A legtöbb embernek a magánéleti – ki tudja milyen szinten működő – közösségei mellett egyetlen esélye van egy közösséghez tartozni, ez pedig nem más, mint a munkahelye.

Ezért fontos tisztában lenned azzal, hogy Te miért szeretnél csapatot építeni. Abban az esetben, ha nem vagy egy született vezető típus, akinek kisujjában van a csapatépítés, az emberek menedzselése és irányítása, akkor
– vagy vegyél fel magad mellé egy olyan embert, akinek ez a veleszületett képessége,
– vagy válaszd ki nagyon nagyon alaposan az embereket, akiket beengedsz a cégedbe és egyszerűen csak legyél jó ember.

 

 

 

Szólj hozzá:

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .