A pénz helyett a munkavégzés módjáról és a helyéről fogunk alkudozni?

A legtöbb munkáltatói nézőpont azt harsogja, hogy végre konszolidálódik a helyzet! Mármint a munkáltatóknak. A koronavírus az álláskeresők nagy részét lelökte a magas lóról. Ezt jelzik előre. Lehet. Meglehet, hogy egészen más irányba megyünk. Bevillanhat, hogy most nem a pénz lesz a tárgyalási alap, hanem a munkavégzés helye és módja?! Van már egyáltalán erre érett munkáltatói, vezetői piac?! Azért a bértárgyalási kérdés könnyebb volt, nem?! Egy kicsivel ráajánlottunk vagy pénzt, vagy paripát és már hoztuk is a jelöltet.

De mi lesz, ha arról kell majd tárgyalni, hogy a munkavégzés helyéről és módjáról más a fogalma a jelöltnek és a vezetőnek. Vélelmezem, hogy ugyanaz lesz a mechanizmus. Az igazán jó jelöltek most majd ebben próbálnak alkudozni vagy diktálni, kinek mi a vérmérséklete, ugye?! A futottak még kategória csak utálni fogja azt, aki jobb feltételeket harcol ki magának. Ez még láthatóbb lesz, mint a fizetésbeli különbségek. A munka helye és módja.

Szembeötlő lesz, ha valaki jobb fizetéssel alig van bent az irodában, ugye?! El fogja ezt bírni a rendszer? A vezető? Éppen az ettől való félelem és az ebből adódó beszűkülés fog gátat szabni ennek? Hiszen senki nem látja majd, hogy valóban dolgozik-e. A teljesítmény alapú munkakultúrától valljuk be, a legtöbben nagyon távol vannak. Csak az a kérdés, hogy közelednek-e? Akarnak-e közeledni?

A maifiatalok között készített felmérés eredményeként a hatékonysághoz a három legfontosabb dolog:

„Nyitottak az ötleteimre, újíthatok”

„Saját időbeosztásom és ütemem szerint dolgozhatok”

„Szakmai mentor, aki segít, ha elakadok”.

Vegyük úgy, hogy a toborzással nem lesz gondja senkinek. Mi lesz az onboardinggal, a megtartással?

Személyes tapasztalatom, hogy a cégek 95%-a ugyanazt a sémát használja, amit használt 5-10 évvel ezelőtt is, jó esetben frissítgetik az újabb folyamat leírásokkal az oktatási anyagot. Két nagy csoportra bontanám őket, a főbb jellemzők alapján.

Nézd a tapasztalt, régóta itt dolgozót…

Ül a delikvens egy tapasztaltabb munkaerő mögött és megfigyeli, jegyzetel, tanul – természetesen a hibák is tökéletesen rögzülnek -, miközben vár arra, hogy meglegyenek a rendszer használatához szükséges jogosultságai. Sokszor heteket.

És azt várod tőle, hogy ezután a sohavégetnemérős szakasz után olyan motiváltan ugorjon bele a feladatainak végzésébe, mintha most közölted volna vele az örömhírt, hogy ő lett a kiválasztott. Az a lelkesedés elszállt. Attól függ, milyen szinten van, hogy az a munkavállaló, aki mögött üldögélt hetekig, mit adott át neki. Uhh, most kicsit pánikba estél, ha eszedbe jut az a csúcs szakember, aki olyan fásult, hogy nem nincs kitapintható pulzusa amikor a szakmáról beszél… Mert ő is ott ül, pontosan az újak mellett. Hiszen szakmailag ő a legjobb a csapatban. Tőle mindent meg lehet tanulni!

Egy maifiatalnak tudod mit kellene leginkább megtanítani az első napokban, hetekben? Hogy miért jó csinálni ezt, mi benne az élmény, mi motivál nap, mint nap arra, hogy elvégezd a feladatokat, még a nemszeretemeket is. Mert az szippantaná be igazán. Ezért rossz hírem van. Ha ez az onboarding nálad, akkor ne is csodálkozz azon, hogy nem maradnak meg.

Az első hónapban ne csinálj semmit, csak tanulj meg MINDENT…

Jöjjön a mindent beletömünk a fejébe az első hónapban, addig fel se álljon, meg se mozduljon, ügyfélre, társosztályokra rá se nézzen, csak tanuljon, tanuljon, tanuljon meg mindent! Még azt is, amit soha az életben nem használunk, csak benne maradt a tavaly frissített oktatási anyagban. Majd amikor elkezdi végezni a feladatait, akkor majd elmondjuk neki, hogy ja igen, ez így van előírás szerint, de soha nem így csináljuk. És ha egy dologban engeded, hogy ne úgy csinálja, ahogy csinálni kellene a könyvek szerint, akkor felmerülhet, hogy más dolgokban önkényesen változtatni fog?! Lehagy ezt-azt vagy hozzátesz innen-onnan?!

Mindent tud. De még semmit nem csinált. És mivel mindent megtanult, volt rá ideje bőven, azért fizettük, akkor most menjen és csinálja! Rendszerint magára van hagyva, a szólj, ha valami mégsem világos itinerrel. Nem fog szólni, mert cikinek érzi, hogy egy hónapig csak tanulnia kellett, okosabb minden ott ülőnél, ha a könyvekben leírtak alapján mérnénk a tudást, mégsem tudja megcsinálni önállóan a felette tornyosuló feladatot.

És egyik napról a másikra felmond vagy azon kapod magad, hogy olyan, mintha gyenge elméjű lenne. Hiszen mindent megtanult, volt rá ideje bőven, le is vizsgázott belőle, most meg olyan, mintha fogalma se lenne az egészről, hogy mit hogyan kell csinálni. Ezért lehet, hogy mielőtt ő feladná, Te kirúgod.

Tudod mennyibe kerül ez az onboarding nektek? És egy újabb toborzás, kiválasztás? Az employer branding tapasztalati úton szerzett árfolyam esését inkább meg sem említem…

foto fooldal

Nem hagylak megoldás nélkül!

A soron következő cikkeimben adok nézőpontokat számodra,

hogy mitől jó és előremutató egy onboarding, betanítási rendszer.