Az első lépés a helyzetelemzés.

Ömlik a vállalkozókra a töménytelen mennyiségű cikk, ami arra ösztönöz, mindegy mi történik, a munkavállalóidat tartsd meg, mert az a legnagyobb érték a cégedben. A mondat első felével – mindegy mi történik, a munkavállalóidat tartsd meg – egyáltalán nem értek egyet. A mondat második felével – az a legnagyobb érték a cégedben – egyetértek, de ki kell egészítsem ezzel: ha valóban a megfelelő munkavállalókat tartod meg.

Vegyünk egy optimista szcenáriót. Mondjuk májusban apró léptekkel, de elkezdünk visszatérni a termelésbe, mindannyian. Ez azt jelenti, hogy jó esetben is két hónapig semmit nem termeltetek és a következő két hónapban sem teljes gőzzel fogtok menni. Aztán jön egy augusztus – aki teheti, biztosan nyaralni fog, mert neki ez jár. Szeptember beiskolázás, a legtöbb iparágban a második leggyengébb hónap a február után. Azaz optimista esetben is, legalább 6 hónapig nem fogtok ugyanabban a termelékenységben működni.

És Te most, márciusban, amikor úgy áll a céged, vagy a magánszámlád, hogy van annyi pénz rajta, hogy 2-3 hónapig simán tudod fizetni az alkalmazottjaidat akkor is, ha semmit nem termelnek, minél több cikket olvasol erről, annál inkább erősödik benned, hogy az utolsó leheleted árán is, akár kölcsönből, bankhitelből, de fizetned kell az embereidet. Mert tudod – és ez még jobban megerősít ebben a döntésedben -, hogy ahogy kinyílnak az ajtók, akkor nagyon nagy szükség lesz arra, hogy az összes alkalmazottad ott álljon a startvonalnál és motiváltan dolgozzon. El is várod majd tőlük.

Ezzel együtt mégis álmatlan éjszakáid vannak. Este beájulsz, hajnalban megriadsz és azon agyalsz, hogyan fogod Te ezt mind finanszírozni. És napközben is ezen pörögsz. Teljesen beszűkülsz. Csak ezt látod, ezen gondolkozol, mint egy jó vállalkozó nem nyugszol addig, amíg nem találod meg – erre is – a megoldást. És közben nem innoválsz, nem tervezed a jövőt, csak próbálsz valahogy túlélni.

És 6 hónap múlva ott fogsz állni a cégedben – a félretett pénzedet beletoltad, rosszabb esetben hitellel terhelten – és azon fogsz dolgozni, hogyan keresd vissza ezt a pénzt. TE fogsz ezen pörögni egyedül. TE fogsz ökör módjára ezerszer többet dolgozni. Az alkalmazottjaid végezni fogják a munkájukat a normál ütemben, amiért megfizeted őket. És Te napról napra egyre kevésbé fogod már szeretni azt a céged, ami pár hónapja még egy szerelemvállalkozás volt. Mert nyomasztani fog az a sok teher, amit annak érdekében vállaltál be, hogy minden alkalmazottad megmaradjon.

Hunyd be a szemed. És képzeld el ezt a helyzetet. Képzelj bele 2-3 alkalmazottat, akit fizettél a krízis alatt, de ők már nincsenek a cégedben. Felmondtak. Máshol dolgoznak.

Egy dolog biztos. Ha a Te vállalkozásod nem olyan, ami a krízis közben is ugyanúgy működik vagy nagyon hamar (2 hét alatt) át tudott állni egy másfajta termelékenységre, akkor Te azt a pénzt, amit most nem termeltek meg, nem fogod megtermelni 6 hónap múlva sem. Az a nem megtermelt pénz, erre az időegységre elszállt. A költségeid erre az időegységre maradnak.

honna tudod hogy kit epits le
Meghozni egy döntést, ami a munkavállalóidat, a legnagyobb értékedet érinti, olyan, mint leugrani a mélybe. De hidd el nekem, talpra fogsz esni

Az igazán nagy lépés; a döntések meghozatala következik.

Sok szakértővel ellentétben én azt tanácsolom neked, hogyha az kell ahhoz, hogy úgy éld meg ezt és az utána következő időszakot, hogy továbbra is örömödet leld a cégedben, a vállalkozásodban, akkor ne halogass, hozz meg minél hamarabb olyan költségcsökkentő intézkedéseket, melyek az alkalmazottjaidat is érintik. Ne félj lepucolni néha a cégedet!

Gondolj bele! Amikor úgy döntesz, hogy az utolsó lélegzetedig fizeted az alkalmazottjaidat, és egyszer csak ez a levegő elfogy. Az utolsó lélegzetnél kilép kettő, akiről soha nem gondoltad volna. Már nincs levegő körülötted. Hogyan fogod újra építeni a birodalmadat? Vagy egy másikat? Nem sokkal jobb, ha Te erős maradsz?! Most őszintén! Ki az, aki a nulláról létrehozta ezt az egészet, ahol az alkalmazottjaid lubickolnak?! Nagyobb az esélye annak, hogyha erős maradsz, pótolni tudod azokat, akik a kemény idők, nehéz döntései miatt otthagytak téged?! Vagy annak nagyobb az esélye, hogy most mindent megteszel, hogy megtarts mindenkit, neked elfogy az erőd és a kedved is és majd az alkalmazottjaid építeni fogják a céged jövőjét, amíg Te azon pörögsz, hogy ledolgozd azt a nagy hátrányt, amibe belekényszerítetted magad?!

Jöjjön egy kipróbált, működő eszköz, ami segíteni fog.

Elárulom neked, hogy a „tisztítsuk le az alkalmazotti gárdát” nevezetű eszközeimet használom akkor is, amikor nincs ekkora dráma, mint most. Hoztam neked egy példát.

Egy cégben 45 fő volt az alkalmazotti létszám. Ügyfélszolgálatos, telefonos operátor, promóter, adminisztrátor, supervisor, értékesítő, értékesítést támogatók, volt ott minden. A cégvezető visszajelzése alapján pár hónapja úgy érezte, bármit csinál, bármilyen újítás, ösztönző, motiváció kerül be a csapatba, egyszerűen nincs eredménye. Mintha valaki visszafelé húzná az addig szépen fejlődő céget. Feltérképeztem először is, hogyha 35 főre lemegy a létszám, még az sem jelent veszélyzónát a cégnek, mert azt a 10 kieső alkalmazottat egy toborzási kampánnyal 3 hónap alatt visszapótoljuk, addig a 35 fő simán kitölti az űrt. Főleg egy olyan lépés után, amire készültem. Egyértelmű volt, hogy vannak a cégben megélhetési bűnözők. Na de hogyan deríted ki, hogy kik azok?!

A szokásos hónap eleji össznépi meetingre felkészítettem a cégvezetőt az alábbi prezentációval. Beszélt a jövőről, a múltról. Honnan hova jutott el ez a cég és hogy jelen pillanatban zavart érez ebben az erőben. Szeretné, ha csak olyanok dolgoznának vele, akik napközben azzal foglalkoznak, hogyan lehetne többet, jobban, hatékonyabban, nem pedig arról álmodoznak, milyen jó lenne valami mást csinálni. Tisztában van azzal is, hogy sokan albérletben élnek, nincsenek megtakarításaik és ezért kicsit kiszolgáltatott helyzetben vannak. Ezért azt szeretné felajánlani, hogy aki nem szeret itt dolgozni, annak abban az esetben, ha a mai napon ezt felvállalja, annak az egész hónapra járó fizetését 3 napon belül kifizeti úgy, hogy a mai naptól azonnali hatállyal felmenti a munkavégzés alól. Így lesz egy havi „megtakarítása” és nyugodtan járhat közben állásinterjúkra. A meetingen senki nem állt föl. A meeting után 6 ember állt sorban a HR-es irodája előtt.

A „megmaradt” 39 emberrel annak az évnek a legeredményesebb hónapját zárta a cég. Pedig ez februárban volt. A 6 kilépett alkalmazott kifizetett „plusz” bére és bérköltsége 2 millió forint volt. A döntés eredményeként megtermelt plusz pénz az első hónapban 1,4 millió, a másodikban 3,7 millió forint volt. Ennél sokkal nagyobb eredmény volt ahogyan átalakult a cég dinamikája!

hogyan döntsd el hogy kit rúgj ki
Ne halogass! Gondold át, tervezd meg, lépd meg!

Összefoglalva, a lépésről lépésre lista.

Összegezve, én azt tanácsolom neked, hogy

*** először is azt nézd meg, mik a kereteid ahhoz, hogy olyan állapotban maradj Te és a céged is, hogy ne válj a rabszolgájává

*** ha nem tudod „kényelmesen” finanszírozni az alkalmazottjaid fizetését, amíg otthon vannak és nem termelnek, akkor hozd meg a döntést, minél hamarabb

*** olyan döntést hozz, amivel tudsz azonosulni

*** szuper dolog, ha az alkalmazottjaid elkezdenek olyan dolgokat megtanulni és olyan dolgokat csinálni a cégben, ami a jövőben érték lehet – kezelik a közösségi média felületet, videókat készítenek stb. – de ezért nem kell most fizetned, hacsak nem mérhetően kimutatható, hogy emiatt most is van bevételetek. Ezzel ő értékesebb lesz a jövőben, ezért majd a jövőben emeld meg a fizetését. Amikor ezzel termel a cégnek.

Végül a legfontosabb üzenetem.

Óva intenélek attól, hogy Te döntsd el, kit rúgsz ki és kit tartasz meg. Kommunikáld le mindenkivel a döntésedet – mondjuk azt, hogy amíg nem tudtok dolgozni, addig nem tudsz fizetést adni -, és az meg fogja mutatni, hogy ki az, aki így is veled marad. Soha, de soha nem tudhatod, hogy mi fut az alkalmazottjaid fejében.

Meg fogsz döbbenni, hogy ki marad és ki megy. Azon pedig még inkább, hogy aki marad, annak mennyi kreatív ötlete lesz, hogyan éljétek túl ezt az időszakot.

Csak bátran! Olyan lesz ez, mint egy feloldozás…

Természetes, hogy az ilyen jellegű válságkezelési eszközeimet erősen körbe bástyázom olyan technikákkal, amik egy ilyen intézkedést igazán eredményessé tesznek, erről bővebben a zárt csoportom tagjainak kommunikálok.

Egy normál üzemmódban is nagyon nehéz kívülről és felülről ránéznünk a saját helyzetünkre, egy ilyen nehéz helyzetben, nem is elvárható. Ha nem egyedül akarod megoldani, itt találsz információt a szolgáltatásaimról: www.watsingdori.hu

A zárt csoportomhoz itt tudsz jelentkezni: https://www.facebook.com/groups/878025592623423/